Hem > Islamism, Politik, rasism > Europa och yttrandefriheten

Europa och yttrandefriheten


I februari publicerades en artikel på nyhetssajten Europenews, som bör uppmärksammas. I artikeln framgår det att yttrandefriheten i Europa går en bister framtid till mötes. Som exempel nämns den finska bloggaren och sedermera politikern Jussi Halla-Aho som fälldes i domstol för att han offentligt hade framfört en politisk åsikt. Detsamma gällde Susanne Winters, en österrikisk riksdagspolitiker, som dömdes för att hon framfört åsikter om islam. De har båda påtalat sambandet mellan islam och pedofili, något som renderade fällande domar.

Både i Österrike och i Finland bedrivs det alltså kampanjer för att sätta punkt för yttrandefriheten. I de båda länderna föreslås lagar som från dag ett avskaffar yttrandefriheten.

Bägge förslagen har först nyligen rönt uppmärksamhet, trots att den finska lagen har utarbetats sedan sommaren 2009, när den finska justitieministern Tuija Brax tillsatte en kommitté för att uppdatera en lag som förebygger rasistiska och främlingsfientliga brott på Internet.

Det som föranledde Finland att göra denna uppdatering var inte en lång rad av ökade rasistbrott, utan EU:s rambeslut 2009/913/RIF, som i korthet, handlar om bekämpandet av vissa former och uttryck för rasism och främlingsfientlighet i straffrätten. Det finns ytterligare ett dokument som är viktigt i sammanhanget, ett tilläggsprotokoll till konventionen om brottslighet på Internet från 2003. Det handlar om kriminalisering av rasistiska och främlingsfientliga handlingar som begås i datasystem.

Utifrån dessa dokument utarbetade den finska kommittén ett lagförslag som faktiskt är ett direkt angrepp på yttrandefrihetens hörnstenar och därför mot de grundläggande demokratiska värdena:

Om de föreslagna lagförändringarna genomförs, kommer den bristande stringensen för definitionerna av rasism och främlingsfientlighet göra det möjligt för staten att åtala praktiskt taget vem som helst för praktiskt taget vad som helst.

Lagens är huvudsakligen inriktad på yttranden snarare än handlingar, huvudsakligen på Internet. Det finns anledning till oro bland politiker, journalister, konstnärer och till och med forskare. Allt som yttras och inte är i linje med den multikulturella agendan kan betraktas som rasistiskt eller främlingsfientligt och det finns goda utsikter till åtal. Maximistraffet för detta brott blir fyra års fängelse.

Om allt går som planerat införs lagen och gäller fullt ut redan i sommar eller senaste i höst. Men det handlar inte bara om Finland och Österrike. Alla EU-länder är tvungna att införliva rambeslutet i sina lagar senast den 28 november i år. Därefter är ”tankebrott” en verklighet i Europa. Uppsåtet ”hat” har funnits i lagen i åratal, med det har gällt handlingar, inte yttranden. Att ett brott är överlagt förvärrar det. I det finska lagförslaget är rasistiskt uppsåt ett brott i sig.

Det innebär att om man har en webbplats där man endast samlar in nyheter om islam och visar dem offentligt, kan det betraktas som ett brott om det anses finnas ett rasistiskt uppsåt.

Men islam är ju ingen ras, säger en vän av ordning. Lugn! Det problemet har man tagit hand om. Rambeslutet stadgar att om någon vänder sig mot en religion som en ursäkt för att angripa en grupps etnicitet, klassas det som ett rasistbrott. Alltså: om man kritiserar en religion där de flesta anhängarna består av människor som inte är etniskt vita, kan det leda till att rasistklockan ringer.

Det behöver inte ens vara en person i den utpekade gruppen som anmäler. Rambeslutet anger att

staten ska ivra för att finna och väcka åtal mot dessa fall på egen hand, eftersom personer som utsätts för rasistbrott ofta är särskilt sårbara och motvilliga att få till stånd ett åtal.

Så även om Österrike, Finland och nu även Holland har visat särskilt energi när det gäller att använda sig av lagarna för att tysta politiker som kritiserar islam, ligger inte övriga Europa lång efter.

Som alltid med vaga lagar, är frågan förstås om hur dessa lagar kommer att tillämpas. Tänker man på den politiskt korrekta atmosfären i Europa och i västvärlden i allmänhet, blir svaren inte särskilt uppmuntrande.

Men man kan ändå hoppas att den återigen uppblossade debatten i Sverige kring Vilks rondellhund gjuter nytt liv i yttrandefrihetsförespråkarna. Vissa tecken tyder faktiskt på det.

Följ min blogg med bloglovin

Annons
 1. Robin_Shadowes
  mars 19, 2010 kl. 01:33

  Kommer inte även bevisbördan att vara den omvända d v s att det åligger den åtalade att bevisa sin oskuld? Kommer dessa brott att gälla från dagen då lagen införs eller kan det räknas bakåt eventuellt flera år?

 2. Lappri
  mars 19, 2010 kl. 01:50

  …Självcensur och nedmonteringen av yttrandefriheten är en logisk följd i en multietnisk nation, då statens viktigaste uppgift blir att dämpa och parera etniska revirstrider. Nivån på yttrandefriheten i samhällsdebatten kommer att sättas av den mest kränkta gruppen.

  • mars 19, 2010 kl. 08:49

   Du har så rätt! Och det var just dessa gränser som Vilks så knipslugt ville testa, eftersom det redan i nuläget har börjat glida mot det hållet. Vilks med sin klarsynthet och fingertoppskänsla har insett detta, medan etablissemanget, alltid med skygglapparna på, envetet förnekar det.

 3. mars 19, 2010 kl. 12:47

  Jag tror inte Vilks kommer förändra något till det bättre. Det kommer pumpas in mer pengar i organisationer som expo och likande som ska uppfostra oss.

  Yttrandefrihet är idag unnad de politiker och människor med rätt åsikt. Man har helt glömt bort grundläggande ideologier.

  Det jag undrat över ett tag är hur man kan ha fel åsikt, eller ens kunna rösta fel i den demokrati?

 4. Robin_Shadowes
  mars 19, 2010 kl. 14:35

  Jag tänker inte ändra beteende utan tänker tuta och köra som hittills. Vad jag förstår så finns det t o m internet inne på fängelset, fast då är väl många sidor spärrade kan tänka.

 5. mars 22, 2010 kl. 21:17

  Och hur blev allting så fel?! Började eländet med Palme och hans “gullande” med Arafat?
  Ju mer jag läser desto mer frustrerad blir jag. Men det får väl bli som Robin skriver, “tuta och köra som hittills” och hoppas att man inte hamnar på något gulag och blir omprogrammerad till att tänka “rätt”.

  • Robin Shadowes
   mars 23, 2010 kl. 00:18

   Om nåt arab-land kräver oss utlämnade med tanke på vad vi har skrivit om islam så lär ju vår totala kroppslängd bli korrigerad om man säger så…

 6. LN
  april 15, 2010 kl. 09:41

  Till Robin_Shadows!
  Efter att ha läst dig här och var, så har jag fått ett intryck av att du börjar bli litet orolig. Frukta dock inte – fängelserna är så överbelaggdaq så vi kommer att få fotboja och kan sitta hemma vid datorn som vanligt. Status quo! – i vår livstid behöver vi nog inte heller frukta längdkorrigering av kroppen – värre blir det kanske på kommande 30- och 40-tal. Fast – tänk om Milld kunde få ihop pengar, så att han kunde få tryckt Vitboken som tabloidblaska i ½ miljonupplaga att översvämma Nya Sverige med lagom före valet! Det påstås ju att sanningen till slut skall segra.

  Till Cavatus!
  Ditt inlägg ovan: ‘Europa och yttrandefriheten’ är ypperligt och skulle i alla avseenden pryda sin plats hos Baron Bodissey – översätt och skicka till honom!

  • april 15, 2010 kl. 11:37

   Ska fundera på saken vad gäller översättningen. Men det är inte fel att detta får spridning. Det är ett sånt hysch-hysch kring sånt här.

 7. Hans
  juli 19, 2011 kl. 18:22

  Justitieminister Henriksson bekräftar i Hbl 18.7. 2011 att en ny lag om hatbrott införlivats i finländsk lagstiftning gällande från juni 2011.

  Troligen är det just fråga om det lagförslag relaterat till EU.s rambeslut som avses.och som Cavatus här skriver om.

  Hbl har inget kommentarsfält i anledning av justitieministerns skrivelse så folk kan inte kommentera.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: