Hem > Censur, Politik, Undersökande journalistik, yttrandefrihet > Pissrännornas prosaister

Pissrännornas prosaister


Maria Schottenius, DN:s avgående kulturchef, har gett tidningarnas kommentarsfält en annan benämning. Hon kallar dem pissrännor.

”…Vi i medierna tänkte oss att kommentarfunktioner efter artiklar på nätet skulle spela en sann demokratisk roll. Och vad fick vi? Pissrännor.”

Därmed positionerar hon sig i sin von oben-position och spelar oförblommerat ut sitt förakt för alla oss som utgörs av pissrännornas prosaister.

Visst är det en lovvärd demokratiseringsprocess att direkt kunna kommentera en artikel eller insändare. Men i takt med tiden har det kunnat konstateras att alltfler inlägg censureras. Det gäller särskilt när artikeln i fråga berör ett kontroversiellt ämne där många har en uppdämd ilska och hyser en annan åsikt än artikelförfattaren.

När klagomål framförs till tidningarna på den omfattande censuren blir svaret att det inte är de själva som sållar bland inläggen. Den funktionen har lagts ut på entreprenad. Företaget som nischat in sig på denna kommentarsfältscensurering heter Interaktiv Säkerhet och ligger i Varberg. Tittar man närmare på ägarstrukturen ser man att familjen Schottenius är inblandad.

Med andra ord tjänar familjen nu pengar på att Maria och hennes kolleger i den massmediala kultureliten oemotsagda ska få sprida sina dammiga marxist-leninistiska läror. De gör sitt yttersta för att inte släppa fram någon som inte delar sina åsikter. Åsiktskonformismen i svenska media kan bara mäta sig med Nordkorea.

Författaren Lars Gustavsson bemöter uttalandet på Newsmill och hävdar att pissrännorna är det bästa som hänt kulturjournalistiken. Gustavsson är inte nådig i sin kritik mot kulturjournalisternas tidigare ohotade tillhåll i elfenbenstornen. Han skriver:

Kulturjournalisterna och deras redaktörer förutspår då, eftersom deras intressen som individer och grupp är direkt hotade, att detta kommer att leda till ett slags sammanbrott för det offentliga samtalet. Men det kommer det naturligtvis inte att göra. Den informationstekniska revolutionen borgar för det. Vad som förestår är den mer eller mindre mödosamma anpassningen till en förändring som egentligen redan har ägt rum.

På Gustavssons blogg liknar han journalisternas dödskamp med orden från den persiska sagan, nämligen ”att prygla älvens stigande vatten”. Han jämför situationen med den franska tryckfrihetens öden under de decennier som föregick franska revolutionen. En ny idévärld växte fram och den skulle inte ha kunnat göra det utan att bäras av en allt snabbare utvecklad teknik.

Kanske Maria Schottenius, efter sin tid på DN, kommer att delta mer ingående i Interaktiv Säkerhets arbete? Då kanske hon får tillfälle att ta itu med röjningsarbetet bland oss lågt stående prosaister som huserar på pissrännornas arena. Men blickar man tillbaka på tiden före franska revolutionen, så kunde inga lagar eller censorer stoppa utvecklingen. Beror på om Schottenius lyckas …

Följ min blogg med bloglovin

Annons
 1. mars 26, 2010 kl. 01:18

  Dessvärre måste jag konstatera att Maria Schottenius har en träffsäker poäng i sin beskrivning ”pissrännor”. Det är nämligen mer regel än undantag att många kommentarer på i synnerhet invandringskritiska bloggar och forum håller en så låg nivå att de gör mer skada än nytta för t.ex Sverigedemokraterna. En viss sållning är definitivt befogad, precis som man inte publicerar vilken dynga som helst i en tryckt tidning. Det är bara synd att alla bloggägare inte kan granska kommentarer i realtid och göra en vettig sortering. Alternativet blir att blockera kommentarsfunktionen helt, vilket förstås är ännu värre.
  Men faktum kvarstår: en oerhörd flodvåg av kommentarer som belamrar bloggar och andra forum, borde aldrig se dagens ljus.

  • mars 26, 2010 kl. 09:36

   Visst förekommer det mycket slask i kommentarsfälten, men när gatans parlament får tillfälle att ta till pennan (tangentbordet) och därtill skriver i affekt, blir resultatet inte alltid det bästa. Och javisst, jag polemiserar avsiktligt i mitt blogginlägg.

   Grejen är att dessa människor aldrig kommit till tals alls tidigare och det är ett problem i sig. Man får hoppas att de kan utveckla sina resonemang och finslipa sin uttrycksförmåga, något som den svenska (flum)skolan uppenbarligen misslyckats att träna upp dem på trots alla år i skolbänken.

   Men när verserade inlägg raderas utan att på något sätt strida mot kommentarsfältens regler utan endast grundat på att de inte hyser ”rätt” åsikt eller avslöjar en pinsam sanning, då har vi hamnat i en situation som inte är sund.

 2. suka
  mars 26, 2010 kl. 08:45

  Jag förstår att dessa elitister känner sig hotade när de inte längre får stå oemotsagda, att inom några sekunder efter publiceringen bli avklädda kan inte kännas trevligt.

  Visst finns det personer som uppenbart saknar de rätta mentala förmågorna att uttrycka sig hyffsat. Men jag förstår inte varför man fokuserar sig på dessa? Det är ju så uppenbart att de är harmlösa små människor med komplex eller vänsterfolk som trollar för att provocera.
  Men det är ju förstås tacksamt att fokusera på dem för då slipper man stå för sina åsikter och argumentera för dem när de ifrågasätts.

 3. Robin Shadowes
  mars 26, 2010 kl. 12:18

  Hur skall det gå rent historiskt när man en dag skall blicka tillbaka till vår tid? Allting av intresse har ju blivit raderat. Det är bara ena sidan som kommer till tals. Jämför historikerna då med kommentarer från fria bloggar så förstår dom ju att nånting är fel. Dom kommer ju då kunna dra sina slutsatser att det förekom censur från officiellt håll. För att få en någorlunda helhetsbild av vår tid blir dom tvungna att växelvis studera gammel-medierna och dom fria bloggarna. Därför hade det bästa varit om denna censur inte alls hade förekommit. Förutom möjligen radering av direkta person-hot då.

 4. mars 26, 2010 kl. 17:26

  Ja den vanlige människans åsikt är skit och piss. Varför inte förbjuda oss att ha interet, tv och tidningar.

  Alla åsikter och ideer är ju ändå redan bestämda av eliten. Så media fyller egentligen inte något behov då?

 5. mars 28, 2010 kl. 19:21

  Jag gick också i den svenska flumskolan på 70-talet, och var dessutom frånvarande i åtminstone 30% av all lektionstid. Man behöver inte bli oförskämd och pajkastande till sin natur för det!

 6. LN
  mars 28, 2010 kl. 23:11

  Thoralfs blogg producerar upprepade:
  ”Felaktig data – Ett fel uppstod när din data bearbetades.”
  Därför är jag här!
  —————————-
  http://www.lundsuniversitet.se/o.o.i.s?id=320&lukas_id=MOSA30

  7.5 högskolepoäng i isalmofobi:
  http://www.edu.mah.se/IM219S/¨
  – – –
  http://www.islamutbildning.se/
  ¨
  Centerpartist blev Sverigedemokrat efter Expo-kurs:
  http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2010/01/17/centerpartist-bl
  ev-sverigedemokrat-efter-expo-kurs/

 7. Riffi
  april 6, 2010 kl. 13:43

  Tårarna kommer när jag ser hur mitt Sverige tas ifrån mig

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: