Rösträkning irl


För att ta mitt medborgerliga ansvar och se hur rösträkningen går till och att det går rätt till, äntrade jag vallokalen tre minuter i åtta. Det var en stor tillströmning av folk under röstningens sista skälvande minuter. En ung tjej visade sig ha åkt till fel vallokal, och skulle sannolikt inte hinna åka till den rätta, med tanke på vad klockan var slagen. Klockan åtta avslutades röstningen och vallokalsskylten togs bort. Däremot fick inte dörren låsas, då rösträkningen är offentlig. Alltså behöver man inte vara där före åtta, utan kan titta in närhelst man vill. Dock var jag den enda utomstående personen och de tittade storögt på mig som om jag var en utomjording.

Totalt var de sex personer, varav jag kände igen två personer, en från perioden som anställd i den offentliga sektorn och en person som är politiker på orten. Övriga personer var för mig helt okända men vid småprat under kvällens gång kunde jag dra slutsatserna att en person var nämndeman och en annan jobbade inom räddningstjänsten i grannkommunen.

Först ska förtidsrösterna sorteras ned i vallådornas tre olika fack. De ligger i kuvert ihop med röstkortet. Kuvertet ska öppnas, röstkort och kuvert läggas i varsina högar och kuverten med valsedlarna stoppas ned bland de andra. Fem personer är sysselsatta med detta medan en person räknar ned det totala antalet röstande i röstlängden, den liggare där rösterna prickas av. Denna procedur tog ganska lång tid eftersom många hade förtidsröstat i detta val.

För det mesta arbetades det under tystnad, men lite småprat förekom. Det kanske var min närvaro som lade sordin på stämningen. Dock dröjde det bara sju minuter innan den första nedlåtande kommentaren om Sverigedemokraterna yttrades. Man berättade om röstare som gjort fel och kommentaren var ”hur svårt kan det vara” och ”ja, är det några som verkar okunniga så är det sverigedemokrater”.

Efter 35 minuter var det dags att börja sprätta upp kuverten för riksdagsvalets gula röstsedlar. Röstsedlarna lades i högar efter parti framför varje person. Under kuvertsprättningen lades alla röstsedlar ihop i en hög per parti. Då hade klockan hunnit bli 21.26. Den totala tystnaden lägrade sig och utan att ens ha en fingertuta på fingret hörde man bara prasslet av papper när de olika partiernas valsedelshögar räknades och lades i högar om 50.

När det visade sig att antalet röstsedlar inte stämde överens med antalet röstande i röstlängden måste röstlängden räknas om, så även de sprättade kuverten och röstsedlarna, som förvisso alltid ska räknas två gånger i vallokalen. Kuvert visade sig saknas och en febril räkning återupptogs. Man konstaterade också att alla i röstlängden inte fick rösta med gul valsedel då de inte var svenska medborgare.

I ett par kuvert fanns det två valsedlar, dubbletter, som räknades om båda var av samma parti, annars inte, och i ett kuvert fanns det en handskriven valsedel som ogiltigförklarades då den skrivna texten inte följde normerna. Ett kuvert hade en vikt valsedel som ogiltigförklarades och en hade ett vikt hörn, men den godkändes. Än en gång skämtades det om folk som hade svårt för sig att rösta och nämndemannen kommenterar det hela med att ”det måste vara sverigedemokrater för de verkar ju lite dumma”.

En intressant iakttagelse vid en blick på röstetalen i de olika valkretsarna i kommunen, var att den valkrets där jag övervakade rösträkningen hade flest sverigedemokratiska röster. Kan det bero på att troligen ingen annan bevakade de övriga vallokalernas räkning? Visst, man blir aningen paranoid efter denna parodiska valrörelse men frågan måste få ställas.

Klockan 22.25 var det dags att ta itu med de vita valsedlarna. Då hade jag fått telefonbesked om läget och kände att jag fått tillräcklig insikt i förfarandet för att kunna åka hem. Riksdagsrösterna var de viktigaste och den biten var avklarad. De beräknades vara färdiga vid tolvsnåret och jag ville hem och fira.

Mitt omedelbara intryck av hela processen är att den är oerhört primitiv och rent av ålderdomlig. Som förhållandevis datavan blir man förskräckt av att se den saktfärdighet och amatörmässighet som kännetecknar rösträkningsproceduren. Det är inte förvånande att det är dyrt att anordna val under dessa premisser. Jag ser ett behov av att systemet moderniseras och framför allt datoriseras på något sätt. Kruxet är att bibehålla valhemligheten. Men kan man åka till månen bör det också gå att lösa.

Följ min blogg med bloglovin

dn, dn, dn. svd, svd, svd, gp, gp, expr, expr, ekuriren

Annons
 1. september 22, 2010 kl. 13:01

  Jag måste säga att jag är heller inte så säker på att allt gått rätt till, jag tyckte nog att procenttalet SD fick var alldeles för lågt med tanke på hur många vi är bara i blogosfären som har ondgjort oss över dom andra partierna och trakasserier från massmedia och andra.
  Och jag håller även med om att sättet att rösta i Sverige är verkligen förlegat. Visserligen har inte alla datorer så att man skulle kunna göra det hemifrån, men som du skriver, på något sätt måste det göras mindre tungrott samtidigt som säkerheten och anonymiteten säkras.

  • september 22, 2010 kl. 13:20

   Med anledning av att du säger att inte alla har dator, så skulle man i ett första skede göra så att man fortfarande får bege sig till vallokalen och rösta där, och på plats skriva in i en dator (bakom röstningsskärmen) vad man röstar på, då digitaliseras röstningen i ett första steg. Sedan ska dessa datorer kanske inte vara uppkopplade till Internet så hackning kan ske. Resultatet rings in manuellt som nu, och sparas ned till en krypterad säkert förvarad plats (särskild minnespinne?) för att slutligen skickas via Internet direkt till högkvarteret. Det måste alltså finnas flera ställen där det lagras på så att ingen manipulation kan ske. Datorerna folk ska klicka in sin röst på ska komma plomberade till vallokalen och får inte ha använts till något annat innan. Jag spånar bara fritt och det finns säkert andra, bättre förslag. Men något måste göras, den saker är säker. Så här kan det inte fortsätta. Det är helt uppåt väggarna.

 2. september 22, 2010 kl. 14:14

  Många äldre är varken kunniga eller intresserade av datorer, ser bara på mina egna föräldrar. Båda har dator men inte internet dom har helt enkelt inget intresse och det finns yngre som är tycker likadant, tro’t eller ej…. Men visst ska det hela kunna lösas på ett eller annat sätt av någon som kan mer om datasäkerhet etc än jag, för som det är nu finns det alltför många tillfällen för fusk. Tyvärr.

 3. Utlandssvensk
  september 24, 2010 kl. 16:31

  Jag frågade en moderat riksdagskvinna vad hon ansåg om Reinfeldts uttalande att SD sympatisörer får räkna med våld. Se själv vad hon svarade:

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2010/09/nu-hoppas-jag-att-vi-aterupptar-vart.html

  • september 24, 2010 kl. 17:21

   Man baxnar! Hon relativiserar ett sådant uttalande. Vart är vi på väg?

   Reinfeldts uttalande måste aldrig glömmas och hela tiden omnämnas, det får aldrig falla i glömska, så att man alltid kan ta till den frasen på samma sätt som de alltid drar upp rasistkortet vid diskussioner om SD. Jag menar, här har vi något reellt, ett faktum, som många dessutom såg och hörde.

   Förresten är jag på jakt efter videoklippet som verkar ha försvunnit från Correns webbtv-sajt. Vet du om någon sparade upp det på Youtube? Det får aldrig komma bort.

   Har du läst Världsmästarna? Jag håller på och allteftersom jag läser den blir jag mer och mer pessimistisk enligt dina tankegångar. Det är kört för Sverige!

 4. Utlandssvensk
  september 24, 2010 kl. 17:37

  Här är videoklippet:

  http://imittsverige.blogspot.com/2010/09/reinfeldt-uppmuntrar-till-vald-pa.html

  Jag har inte ens börjat på Världsmästarna. Är faktiskt inte ens säker på att jag orkar läsa den. Vi får se.

  • september 24, 2010 kl. 17:43

   Stort tack för det. Jag har sökt och sökt. Nu ska jag spara ned det på egen hårddisk, för jag tror att det kommer att försöka elimineras precis som klippet som bevisar att något i stil med Lilla Saltsjöbadsavtalet faktiskt existerar.

 5. Utlandssvensk
  september 24, 2010 kl. 17:49

  ”klippet som bevisar att något i stil med Lilla Saltsjöbadsavtalet faktiskt existerar”

  Har du sparat det?

  • september 24, 2010 kl. 19:28

   Jag såg hela diskussionen någon gång i höstas. Men för att försöka undanhålla oss om att typ Lilla Saltsjöbadet har funnits, har video ”försvunnit” från nätet. Den fick ju våra fiskar varma! Milld har med just själva bekännelsen i början av sin video här:

   Popova och Gür om locket i svenska media:

 6. Mats (Malmo)
  september 25, 2010 kl. 10:35

  Betr röstning hemma vid datorn – så lär vallagen lägga hinder i vägen för detta. Man ska kunna rösta utan påverkan av andra – och den saken kan inte säkras vid val i hemmet. Men en dataskärm i valbåset är fullt tänkbart – kanske redan finns i något land.

 7. Utlandssvensk
  september 25, 2010 kl. 13:38

  Nytt lågvattenmärke i dagens GP:

  ”Sverigedemokraterna sårar mig djupt.

  Inte för att de har en så tragisk världsbild.

  Inte för att de knappt kan räkna till tio och lever på socialbidrag.

  Det som gör mig upprörd är att de klär sig så fult.

  Vad gör dom här egentligen? Kan vi inte bara köra ut dom ur landet eller skicka dom med godståg till koncentrationsläger i Dalsland? De tar våra jobb. Och våra kvinnor.

  Och de klär sig i fritidsjackor som tillverkats i Kina och Indien.

  Mänsklighetens fulaste gen bubblar upp till ytan ännu en gång som en förklädd böld. Men en böld klädd i fritidsjacka är också en böld.”

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.454910-sverigedemokraterna-sarar-mig-djupt

  Finns det någon seriös tidning i västvärlden (utom Sverige) som skulle trycka något som ens låg i närheten av detta?

  • september 25, 2010 kl. 14:44

   Precis som Maj Grandmo konstaterar på sin blogg så har vi ingen reell demokrati i Sverige. Parlamentarismen är så bräcklig som den kan när folk inte kan acceptera utfallet av ett val. Svenskarna är inte så demokratiskt sinnade som de vill göra gällande. De som skriker högst är ofta de minst demokratiskt sinnade, som tycker att just de är de mest rättvisa.

 8. Utlandssvensk
  september 25, 2010 kl. 18:46

  Jag frågade ytterligare en moderat vad han anser om Reinfeldts uttalande att SD sympatisörer får räkna med våld. Hans svar: Reinfeldt har helt rätt!

  http://paullindquist.blogspot.com/2010/09/en-mer-nyanserad-bild.html

 9. Utlandssvensk
  september 25, 2010 kl. 21:36

  “Den 31-årige företrädare för Sverigedemokraterna, som misshandlades svårt utanför sitt hem i Hjällbo i torsdags, har bestämt sig för att omgående sluta med politiken.”

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.455158-misshandlad-sd-man-lagger-ner-politiken

  • september 26, 2010 kl. 01:10

   Oerhört skrämmande. De är inte bättre än Hitlers belackare och medlöpare.

 10. Hans Nilsson
  september 26, 2010 kl. 12:10

  Vi som älskar vårt LAND SVERIGE får på inga VILLKOR SLÅ OSS TILLRO nu när SD har
  intagit SVERIGES RIKSDAG. Det ÄR NU det verkliga AEBETET BÖRJAR Vi TILLSAMMANS skall få SD procenttal att nå sådana HÖJDER att 7klövern(nn) med partifärgen
  7NYANSER av BRUNT att önska de ALDRIG BLEV POLITIKER VI har 4år på oss så det är
  att köra STENHÅRT från NU och fram till 2014.Vi skrev POLITISK HISTORIA 2010 och VI
  kan göra detta igen men nu av en helt annan orsak vem vet VI KAN SITTA i 2014 års
  REGERING.

 11. naimlap
  september 26, 2010 kl. 15:30

  Det är helt obegripligt för en utomstående att fatta vad dessa ”Dumme schweden”
  håller på med. De verkar vara lika dumma från statsministernivå ner till den simplaste bums! Jag tror att, de vet inte själv vad sysslar med. De klarar inte längre att, genomföra ett val på ett vettigt sätt. Nu återstår bara mobbining av
  ett parti, som har modet att, säga sanningen om tillståndet i landet. Vilket dessa fega ynkryggar till belackare inte själva besitter. Då är våld det enda sättet
  för dessa dumskallar att, kunna hävda sig. Jag trodde aldrig att, jag skulle känna ett djupt förakt för något eller några, som jag känner för dessa ”untermenschen”!
  En sak är säker och det är, det kommer att, komma räkning att, betala för det svenska folket, som blir mycket, mycket hög.

 12. september 26, 2010 kl. 17:03

  Tack för ett intressant inlägg. Jag har inte vetat hur det går till bakom kulisserna. Utan att ha googlat annat än lite snabbt utan resultat så undrar jag hur man blir en såna dära rösträknare? Jag hoppas vid satan himself att det inte är på samma sätt som för att bli nämndeman.

  • september 26, 2010 kl. 21:29

   Jo du, dina farhågor är härmed besannade. Många som får uppdraget som rösträknare är politiker eller f.d. politiker, precis som med nämndemännen. När jag satt där blev jag flera gånger tillfrågad och även uppmanad att delta. Annars kan man säkert höra av sig till valmyndigheten i god tid och anmäla sitt intresse.

 13. Utlandssvensk
  september 29, 2010 kl. 00:32

  Cavatus,
  Jag passar på att här tacka dig för alla debatter vi har haft. Min avsikt är att helt sluta följa svensk debatt åtminstonde till årsskiftet. Jag orkar helt enkelt inte se mer nu….

  Men jag kan dela med mig av en prognos baserad på de 20 år som jag har följt svensk immigrationsdebatt:

  Enligt DN har tre tusen serbiska romer sökt asyl i Sverige i år.

  http://www.dn.se/ledare/signerat/romer-mot-de-utblottade-manniskornas-blick-1.1176782

  Givet dagens asylregler lär de bli avvisade. Gissa vad som händer då! Snyftreportage överallt, dyngnet runt. Sen kommer någon, troligen Fp eller Mp, politiker att kräva att samtliga romer ska få stanna. SD kommer vara emot detta så per definition kommer då alla andra partier att vara för. När sen de nya reglerna har genomförts kommer den stora flodvågen av romer under 2011.

  Eftersom vi nu debatterar i Sverige så får jag väl påpeka att jag INTE vill romerna något ont och inte heller tvivlar på att många av dem lever under hemska förhållanden. Men återigen är empirin helt förkrossande: inget europeiskt land har lyckats att skapa en vettig integrering av romer. Men med kännedom om svensk immigrationsdebatt är det min uppfattning att detta överhuvudtaget inte kommer att nämnas. Kanske börjar man prata om saken när man har en halv miljon romer i landet.

  För övrig kan man notera att det har varit stora och våldsamma sammanstötningar mellan romer och muslimer i Frankrike den senaste tiden. Men det kan vi också strunta i.

  Min prognos: 200.000 romer kommer på PUT i Sverige mellan nu och 2014.

  • september 29, 2010 kl. 07:52

   Jag förstår din vanmakt och ilska, men det är tråkigt att du försvinner från arenan. Dina välbetänkta och tankeväckande inlägg gör stor nytta i folkbildningsarbetet. Det är som om det vilar en förbannelse över diskussionen om svensk migrationspolitik. Vill någon öht andas om en genomlysning så ska betongpartierna (7-klövern) kväsa det och näpsa av dissidenterna genom att föranstalta ”mer av mycket”, för att visa sin godhet i kubik och skriva dissidenten på näsan att den är elak och dum. Jag tror faktisk att det aldrig kommer att komma någon sakdebatt till stånd. Därtill saknar det här landet förmågan. Alla säger att debatten måste tas, men INGEN GÖR DET!

   Jag har just läst ut Julia Caesars bok Världsmästarna. Den är så faktaspäckad att den helt enkelt måste läsas om. Den kommer att bli dissidenternas bibel (och säkert därmed bortviftad eller förtigen i samhällsdebatten, tyvärr).

   Jag inser att flygbladskampanjen är mer nödvändig än någonsin. Det är enda sättet att få folk att nå fakta bakom de tjusiga visionerna. Så den måste leva vidare och vi får hoppas att folk orkar lägga in mer ved i brasan och jobba med den. Situationen som den ser ut i Sverige idag är oerhört skrämmande. Det är ett samhällsklimat som är dräpande, vad gäller åsiktspluralism. Var hos frisören häromdagen och hon konstaterade att ”vi har ingen yttrandefrihet i det här landet”.

   • september 29, 2010 kl. 21:34

    Jag har medvetet valt bort skrivare eftersom jag varit mest intresserad av att surfa ändå. Nu har jag över tre år på mig att överväga att ändra det till nästa val. Hoppas bara att du och dina blad finns kvar då. Har jag skrivare då skall det bli ett sant nöje att sprida dem.

   • september 29, 2010 kl. 21:47

    Ja, somliga är på G redan nu. Det gäller att smida medan järnet är varmt. PI har tydligen varit uppe i 900 besökare, därav serverns överbelastning. Det är nu som folk bör få se en annan nyhetsförmedling, för nu börjar t o m vanligt folk undra hur det står till med tidningarna nyhetsrapportering. Skönt att folk reagerar. Sedan finns ju det där tryckeriet att anlita, som signaturen Janne J rekommenderade. Man kan också skicka ut infomejlet, omformulera det så det passar in på det som hänt före och efter valet. Ja, det finns mycket att jobba vidare med när krafterna kommer tillbaka.

 14. Pär
  september 30, 2010 kl. 14:01

  Man måste inte rösta hemma för att rösta digitalt, det räcker att ha datorer i vallokalerna. Exempelvis, du legitimerar dig och får gå in i ett bås där du röstar på en dator. Det är ett slutet nätverk i lokalerna fram tills röstningen är färdig, och valpersonalen kan notera resultatet i lokalen, innan resultatet även skickas högkrypterat till någon central. Sedan jämför man det resultat valpersonalen utläste med det digitala resultatet. Och givetvis sätter man några av landets IT-experter på att göra intrång och valfusk fullständigt omöjligt.

  Det blir nog inte billigare, men det kan bli garanterat fuskfritt. Att rösterna räknas manuellt är extremt primitivt och galet i Sverige 2010.

  • september 30, 2010 kl. 14:18

   Denna metod är precis det som jag föreslog här i kommentarsfältet fast på ett annat ställe. Det måste gå att göra så och nu har man fyra år på sig att utarbeta detta. Då kommer man bort från den antika handräkningen, där valsedlar kan schabblas bort i fel högar. Det var faktiskt beklämmande att se denna amatörmässiga räkning med tanke på vårt högteknologiska samhälle.

 15. oktober 3, 2010 kl. 20:25

  Jag är programmerare och har jobbat som valförrättare några gånger. Därför har jag haft anledning att fundera över om det skulle vara bättre att göra valet på webben eller över telefonen eller så. Jag har kommit fram till att det inte är möjligt att digitalisera valet och samtidigt behålla samma resistens i systemet mot fusk. Denna artikel är ett bra exempel på det. Med existerande system kan varje medborgare gå och kolla räkningen i SIN valkrets. Varje välkrets är inte större än att valfärrättare och intresserade medborgare kan kontrollera vallängden och att det inte finns okända namn på listan som kan användas för att addera extra röster. Avgivna röster stäms av mot vallängden så som beskrivs i texten. Allt fysiskt material så som vallängd och avgivna röster sparas och arkiveras. Jag ser inte att man skulle kunna uppnå samma spårbarhet i ett digitalt system. Visst, den som programmerat det skulle kunna kolla, men skulle den vanlige medborgaren ha förtroende för systemet?

  • oktober 4, 2010 kl. 17:32

   Men det MÅSTE gå att uppfinna något säkert elektroniskt system. Man har fyra år på sig att ordna detta. Nästkommande val skulle man kunna köra dubbelt, dvs prova det elektroniska och köra det traditionella parallellt. På så sätt har man en dubbelkoll för att se att det funkar. Har funderat på om det skulle gå att klicka på en pekskärm i vallokalen och det efter pekningen skrivs ut en valsedel (då slipper man slöseriet med alla valsedlar) som man lägger i ett kuvert. Jag spånar bara på detta och tar gärna emot fler brainstorming-förslag.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: