Hem > Islamism, Politik, Undersökande journalistik, yttrandefrihet > Insidesrapport från Egypten

Insidesrapport från Egypten


I höstas var jag i Kairo och anlitade under en dag en mycket välutbildad och engagerad guide. Han gjorde att vårt besök blev av högsta tänkbara kvalitet. Häromdagen var vi i kontakt med varandra och det han berättar från hur det ser ut i Kairo idag. Här följer en kort sammanfattning av vårt samtal.

– Jag har inte haft ett enda guideuppdrag sedan den 27 januari. Det är över fyra månader. Jag hade lite pengar sparade på banken men de är slut nu.

– Har din fru något arbete?

– Nej. Jag vet inte vad jag ska göra nästa månad. Ekonomin pekar bara nedåt här och det finns inga jobb överhuvudtaget. Det är strejker överallt. Hela livet har stoppats upp i Egypten och det är problem överallt. Jag måste betala den senaste krediten men har bett banken att få uppskov

– Hur är livet för övrigt?

– Folk är otrevliga. Det finns ingen polis. Ingen ordning råder överhuvudtaget. Folk drar runt på gatorna och bråkar och till och med dödar. Brottslingar har tagit sig ut ur fängelserna. Förut kunde man gå ut och promenera överallt. Nu är vi rädda för de kriminella som stjäl och dödar. De går omkring med vapen på sig och de vill att landet ska rasa samman. Det gör i alla fall ekonomin.

– Här i Europa talas det om att ni suktar efter demokrati.

–  Över 65 % av egyptierna är obildade. Vad kan man förvänta sig av dem? Frihet för dem är att döda, stjäla. Allt är kaos i Kairo. Det är trafikstockningar överallt. Totalt kaos. Egypten av idag är något att gråta över. Folkmassor överallt. Trafikkaos. Strejker. Men Mubarak var en dålig ledare

– Men är detta bättre?

– Många som var med i upproret är olyckliga nu. Det var de utbildade som iscensatte upproret. De vill ändra landet till det bättre. Nu är de tillbaka på sina arbeten medan de flesta andra drar runt och är arbetslösa och ställer till bekymmer. Dessa utbildade upprorsmakare har försatt landet i misär. De flesta fabriker har upphört med sin produktion. Inga vill investera i Egypten. Före upproret var 40 % fattiga. Nu handlar det nog om 70 % som är fattiga. De är rädda.

– Vilka är rädda?

– De som äger företag och butiker. De är rädda att bli rånade och plundrade. De törs inte öppna sina butiker.

– Kan kvinnor röra sig ute på gatorna och vara säkra?

– Alla är rädda. Ingen törs gå ut efter 22.00 på kvällarna. Före revolutionen var det inga problem att gå ut på kvällarna eller nätterna för någon.

Följ min blogg med bloglovin

dndn ,dn ,dn ,dndnsvdsvdsvdsvd,  exexexexexgpgpgpgpstststav,
avavavpcbtbt,btbtdbgdgdgddkdkekekekmnmnmnmnmnmnmnal,
alalalbkbkbkbklnlnln,dmsvtsvtsrsrsrsrsrkjkkcchaaivavabmbm,
bltktkbkbkbnsnssksksk,

 

Annons
 1. juni 2, 2011 kl. 18:29

  12-åriga tjejer blir kallade fitta och hora varje dag:

 2. Magentan
  juni 2, 2011 kl. 23:15

  Intressant rapport. Folket blir alltmer desperat, så valet verkar bli en lätt promenadseger för Muslimska Brödraskapet, som lovar hjälp till fattiga samt ordning och reda på gator och torg – bland annat.

  • juni 2, 2011 kl. 23:22

   Exakt. Röda mattan är utrullad.

 3. Gaijin
  juni 4, 2011 kl. 23:44

  Ja, det verkar lite som det gamla klassiska ”problem-reaktion-lösning”-styret.

 4. Johnny
  juni 5, 2011 kl. 13:58

  Jävla tragiskt när demokrati blir diktatur. Hitler och Hamas är två negativa exempel så varför skulle det inte kunna hända i Egypten?

 5. sophia
  juni 10, 2011 kl. 03:59

  Du glömde att rapportera el din vän att de dödar kristna och bränner kyrkor….. även efter revolutionen!

  • juni 10, 2011 kl. 06:22

   Ja, vi kom aldrig in på det. Givetvis är han muslim och jag vet inte i vilken utsträckning han har tagit ställning i denna fråga.

 1. juli 28, 2012 kl. 09:34

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: