Hem > Censur, Politik, Undersökande journalistik, yttrandefrihet > Flygblad och opinionsbildning

Flygblad och opinionsbildning


Bloggen har vilat de sista veckorna. Engagemanget har varit riktat åt annat håll, nämligen på den allt mer omfattande flygbladskampanjen. Kan alltså rapportera att flygbladskampanjen ingalunda befinner sig i viloläge, semestertider till trots. Nya flygblad och texter tillkommer från olika personer. Och fler personer, med mer ådra, har erbjudit sig att medverka i produktionen av flygblad. Utbudet kommer alltså att öka framöver.

Syftet med denna växande kampanj är att åtgärda det faktum att svenska folket lider en skriande brist på nyheter som inte genomsyras av (ständigt samma) propaganda. Ett delmål är alltså att förändra folks läsvanor från de propagandistiska tidningarna till det fria Internet.

Jag var själv invaggad i en tro så sent som förra året att jag hade läst och tittat på allsidiga och nyanserade nyheter under hela mitt liv. Av en slump råkade jag hamna på Politiskt inkorrekt. Den länkade vidare till fler bloggar och ”fjällen föll från mina ögon”. Det kändes som att falla ned i en mörk fallucka när man insåg hur urbota grundlurad man varit i hela sitt liv. Och det tar ett tag att ta till sig detta omvälvande svek. Ilskan är nu min drivkraft.

Många frågar sig hur opinionsbildningen i media egentligen styrs. För detta redogör läkaren och redaktören Eva Bergqvist på ett lysande sätt i denna grundliga artikel, publicerad redan för 18 år sedan. Nu publiceras den även på nytt här, då den är lika aktuell idag, om inte ännu mer aktuell. Att läsa den är en rejäl ögonöppnare, eftersom den redogör för mekanismerna för hur människor vilseleds.

Flygbladskampanjen är alltså viktig NU. En vecka före valet kan det vara svårt för en människa att komma till insikt och erkänna för sig själv att hela ens grundvalar står och darrar. Det är dessutom så mycket fakta att ta till sig, därtill är det så överväldigande att inse vidden av bedrägeriet, att det tar tid att få bitarna att falla på plats. Folk får givetvis rösta på vad de vill, men de bör ha fått ta del av hela bilden av vad som försiggår bakom Sveriges förment tjusiga, men ack så krackelerande, fasad.

Annons
 1. keith johansson
  juli 22, 2010 kl. 20:31

  Är du klok ???????????????????

  • juli 23, 2010 kl. 13:24

   Att döma av din retoriska fråga så framgår det vad du tycker. Det vore intressantare om du kunde komma med lite mer konkreta och underbyggda argument. Alla blir uppenbarligen saliga på sin tro, fast vetande och kunskaper smäller faktiskt högre i diskussioner. Annars har de en tendens att urarta till regelrätta pajkastningar. Vad har du att komma med?

 2. juli 23, 2010 kl. 02:38

  Det här var en intressant blogg. Jag önskar dig verkligen all lycka och välgång i kampanjandet.

 3. juli 23, 2010 kl. 21:41

  Apropå ögonöppnare

  • Magentan
   juli 24, 2010 kl. 13:47

   Jag läste din länk och vill ge följande information med referens till de exempel som din länkade artikelförfattare ger i sin artikeln och även på sin blogg:

   Samma fenomen (men med mycket värre tillmälen) får även de SD-positiva bloggarna dras med dagligen från den övriga ”snälla” allmänheten. Dessa kommentarer raderas emellertid nästan alltid bort omedelbart. Här följer dock ett färskt exempel från en SD-negativ kommentator:
   Citat: ”Hoppas verkligen fulbloggaren (namnet) fick en satans död, vilken jävla pajas, men som sagt gud straffar vissa direkt. Brinn i helvetet (namnet)!”

   Kanske borde samtliga SD-negativa kommentarer få stå kvar, för som din länkade artikelförfattare skriver: då ”får folk se och höra argument av ovanstående sort och kanske ännu viktigare, de får se och höra avsaknaden av fakta och avsaknaden av bevis för alla de åsikter som kastas fram.”

 4. Henrik S
  juli 24, 2010 kl. 21:15

  Är på Ica samt andra instanser och sätter upp dina alster med samma glöd som du tillverkar dom.
  Dina insatser är ovärdeliga och du har min djupaste respekt.
  Ilskan bör vara vår drivkraft men för att behålla besinningen må vi minnas att detta är ondska vi kämpar emot, blandat med en hel del dumhet och okunskap ja, men den elit som driver Sverige mot dess undergång är enligt min definition ond och har enbart sin egen vinning för ögat, knappast landets bästa.
  Ondska bekämpas bäst med förnuft och ihärdighet, men kryddas lämpligen med lite ilska.
  Läget ser onekligen becksvart ut för landet lagom men att veta och inget göra nu är att inte kunna se sig själv i spegeln längre.
  Bästa hälsningar

 5. juli 31, 2010 kl. 17:07

  Så kan det gå när man blir förtryckt med en massa propaganda från alla möjliga sidor. Och så tröttnar man till slut. Men till slut, när man kommer till insikt att ingenting är självklart och allting är rellativt, då inser man att livet är en lögn som massmedia producerar med hjälp av våra kära makthavare för att styra oss.
  Ju mer kunskap desto mer tvivel, brukar jag säga.
  Lycka till!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: